Wat is het Paleo dieet en hoe werkt dit?

Het Paleo dieet baseert zich op voeding die onze voorvaderen tot zich namen. Dit houdt dus in geen bewerkte voeding. Deze bewerkte voeding bevat namelijk veel slechte koolhydraten die snel worden omgezet in vet. Het Paleo dieet richt zich op van de producten die er altijd al waren, groenten, fruit, vis, vlees, en als toevoeging noten en zaden.

 

Introductie in het Paleo dieet

Op deze Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van de lekkerste Paleo recepten. Het merendeel daarvan kun je gewoon zelf thuis maken, zonder al teveel moeite te hoeven doen. Liever eerst meer weten over het Paleo dieet? Onderstaand (Engelastalig) filmpje geeft je in een paar minuten duidelijk aan wat het Paleo dieet precies is en op welk gedachtegoed het is gebaseerd.

 

Onthouding van kunstmatige stoffen

Hoewel het Paleo dieet vaak wordt gemerkt als zijnde een koolhydraatarm dieet is dit niet de kern van het dieet. De focus ligt op voeding zonder kunstmatige stoffen. Onbewerkt voedsel. In essentie komt dit vaak wel neer op koolhydraatarm eten. Hoewel je nog steeds de benodigde koolhydraten binnenkrijgt via fruitsuikers bijvoorbeeld.

 

Geen granen

Opvallende afwezige in het Paleo dieet is granen. Hoewel graan al jaren deel uit maakt van ons dieet is het iets wat wij als mens zijn gaan verbouwen en wat dus niet zozeer van oorsprong in het dieet van de homo sapiens zit. Het is een misverstand dat granen de nodige vezels bevatten om het menselijke lichaam van de juiste bouwstoffen te voorzien. Deze vezels kunnen namelijk ook uit bijvoorbeeld groenten en fruitsoorten worden gehaald.

 

Vet verbranden in plaats van koolhydraten verbranden

In de loop van de tijd is ons systeem zo verandert dat wij niet langer vetverbranders, maar koolhydraatverbranders zijn geworden. Door het Paleo dieet te volgen stel je je lichaam in om weer vet te gaan verbranden. De mens is in de loop van de tijd gaan rekenen op koolhydraat als brandstof. Terwijl je energie eigenlijk van vet moet komen. Om af te vallen moet je die voorraad vet die je hebt activeren, haal hier je energie uit door je lichaam minder energie uit het eten te geven.

 

Vet als energiebron

Nog een misverstand is dat vet ongezond is. Dat is het niet, het is juist de natuurlijke manier om energie binnen te krijgen. Vet zal je sneller vol van zitten dan van koolhydraten. Op een natuurlijk wijze geeft je lichaam dus al aan dat je genoeg hebt. Als je veel energie verbrand op een dag zal je dat ook merken in de hoeveelheid eten die je tot je neemt. Maar door vetter, maar toch gezond eten tot je te nemen zal dit prima in balans zijn. Enkele weken op het Paleo dieet en je zal merken dat je je gezonder en energieker voelt.

 

Zuivel binnen het Paleo dieet

Yoghurt en dergelijke is niet iets wat zo uit de natuur komt. Toch is zuivel wel toegestaan in beperkte mate. In dit geval is volle melk wel beter dan magere melk, deze laatste is namelijk weer behoorlijk bewerkt.

 

Samengeva, wat houdt Paleo nu precies in?

Het Paleo dieet is dus gebaseerd op eten wat je van nature krijgt. Dit betekent dat het aan een boom kan groeien of in de grond, en ook als het rent is het goed voor je. Dierlijke eiwitten zijn een goede bron van bouwstoffen voor je lichaam en van goede kwaliteit vlees zal je dus niet minder worden. In de supermarkt zal je dit kunnen vinden als het vlees met het Biologisch label.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>